Kojení jako výživa
Kojení je optimální zdroj výživy pro novorozence a kojence v prvních 6 měsících života. Mateřské mléko díky svému jedinečnému složení významným způsobem přispívá k budování pevného zdraví už od narození. Jeho význam z výživového hlediska však nekončí s ukončeným 6. měsícem věku miminka, ale pokračuje i dlouho poté. Neexistuje horní hranice, kdy by se dalo říct, že již mateřské mléko děťátku výživově "nic nedává".
Výlučné kojení
Dle doporučení světových odborných organizací je výlučné kojení
ideálním zdrojem výživy u zdravých prospívajících dětí po celých prvních 6 měsíců
života. Výlučné kojení znamená pouze a jen kojení, tj. kojení bez dalších přidaných
tekutin či potravin. Ani během horkých letních dní nepotřebuje výlučně kojené
dítě další tekutiny, je vhodné pouze zvýšit frekvenci kojení.
A jak dále?
Dále je z výživového hlediska vhodné pokračovat v kojení spolu s postupně se navyšujícím množstvím příkrmů do 2 let i déle, přičemž do 1 roku života by mělo být kojení hlavním zdrojem výživy. Příkrmy tedy nemají za cíl kojení nahradit, ale pouze doplnit.
Kojené dítě nepotřebuje pokračovací umělé mléko v žádné formě, ani do mléčné kaše. Nepotřebuje ani batolecí umělé mléko. Pokud by po 1 roku života dítě již kojené nebylo, je možné a vhodné hradit denní dávky mléka mléčnými výrobky a / nebo samotným plnotučným kravským mlékem, které lze od 1 roku podávat i jako nápoj.
Složení mateřského mléka
Mateřské mléko (MM) je unikátní a zároveň velmi komplexní potravina. Má optimální složení, měnící se přesně podle individuálních potřeb dítěte. Neexistuje a nikdy nebude existovat žádná dokonalá náhrada MM, která by se mu vyrovnala. Je velmi dobře stravitelné, tj. živiny se z něj výborně vstřebávají. Například železa sice není v MM vyloženě obrovské množství, zato má velmi dobrou biologickou dostupnost - tj. velmi dobře se vstřebává.
Složení MM obecně není přímo závislé na stravě matky, ale strava matky jej do určité míry ovlivňuje. Míra vlivu stravy se liší u jednotlivých složek mléka. Obecně však lze tvrdit, že neexistuje "nekvalitní", "slabé" či "nevýživné" mateřské mléko. Zjednodušeně řečeno, pokud by matka neměla dostatečnou výživu, neutrpí tím primárně dítě, ale utrpí tím nejdříve matka, která poskytuje do mateřského mléka své zásoby makro i mikronutrientů, a může jich mít poté nedostatek. Pokud by se však kojící matka stravovala dlouhodobě nevhodně, nevýživně, případně bychom se bavili o extrému jako je kachexie, pak tento princip nefunguje. Musí totiž také být "z čeho dávat".
Pozn.: Jsou určité složky, jako např. omega-3 mastné kyseliny, jejichž obsah v mateřském mléce je přímo závislý na tom, kolik jich matka přijímá ve stravě.
Co vše se v mateřském mléce nachází?
- voda
- sacharidy (laktóza, oligosacharidy mateřského mléka /HMO/ - funkce jako prebiotikum)
- tuky (především mastné kyseliny, vč. omega-3 a omega-6, TAG = triacylglyceroly, cholesterol)
- bílkoviny (kasein, syrovátka, peptidy, laktalbumin, albumin, laktoferin, lysozym)
- aminokyseliny
- vitamíny A, B, C, D, E, K
- minerály (Fe, Ca, F, Mg, Na, Cl, P, Mn, I, Se, Co, Zn)
- mnoho růstových faktorů
- protilátky a další imunitní faktory (IgA = slizniční protilátky, miRNA = mikroRNA, komplement)
- hormony (kortizol. hormony ŠŽ, prolaktin, oxytocin, inzulin, prostaglandiny atd.)
- leukocyty = bílé krvinky, kmenové buňky
- probiotické bakterie (stovky druhů!)
- ...a mnoho dalších látek!
Zdroje:
- Základní kurz laktačního poradenství (2022, MAMILA o.z.)
- Pokračovací kurz laktačního poradenství (2023, MAMILA o.z.)
- Přehledový článek o složení MM - https://www.e-cep.org/journal/view.php?doi=10.3345/cep.2020.00059
- WHO - kojení: https://www.who.int/health-topics/breastfeeding#tab=tab_1
- Skripta 1000 dní: https://www.1000dni.cz/wp-content/uploads/2014/11/1000_dni_skripta_fin-1.pdf